8 reguli de bază pentru un discurs public reușit

8 reguli de bază pentru un discurs public reușit

Este mai usor sa sustineti un discurs public daca veti respecta cateva reguli de baza:

  1. O atitudine pozitiva va va da curajul necesar. Credinta ca esti bun, va ajuta sa deveniti un vorbitor si mai bun!
  2. Alegeti-va tema cu grija. Stiti foarte multe despre ea, sau e nevoie sa va documentati? Verificati daca publicul este interesat de tema aleasa.
  3. Construiti-va un plan care sa cuprinda: titlul, ideea centrala, introducerea, ideile principale, ideile secundare, concluziile si bibliografia. Pregatirea completa este necesara pentru construirea autoincrederii. Desi poate ca sunteti un vorbitor talentat care construieste un discurs pe durata drumului pana la serviciu, majoritatea oamenilor au nevoie de un efort de durata pentru pregatire.
  4. Spuneti o poveste! Construiti atent povestirea adaptandu-va cuvintele, tonul vocii, dramatizati, folosiți suspansul. Publicul iubeste povestile!
  5. Folositi emotiile in intersul dumneavoastra. Emotiile produc un surplus de adrenalina care contribuie la energizarea dumneavoastra. Este perfect normal sa aveti emotii. Un discurs calm, linistit, fara insufletire, poate fi un esec.
  6. Comunicati cu publicul! Care sunt interesele, experientele, cunostintele si valorile celor care va asculta? Oamenii au cadre de referinta diferite, de aceea este important sa constientizati reactiile faciale, verbale, fizice si sa adaptati mesajul dumneavoastra la reactiile observate.
  7. Cum ar fi sa tineti un discurs de succes? Va ridicati, veniti la tribuna calm si increzator, introducerea captează atentia si interesul tuturor din sala, toti sunt nerabdatori sa continuati… Vizualizarea reprezinta o amprenta mentala care va va ajuta sa va controlati emotiile.
  8. In situatia in care discursul dumneavoastra nu este cel mai grozav, il puteti utiliza ca o experienta de invatare. Nu se poate imbunatati ceva, fara a avea curajul de a incerca. Practicarea discursurilor va face ca sustinerea lor sa devina din ce in ce mai usoara si va va conduce catre succes!

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *