Beneficiile reale ale certificarii internationale in Management de Proiect

 

 

Certificarile in Management de proiect au devenit o cerinta critica in vederea accesarii unui loc de munca. Aceasta bariera este si mai accentuata in cazul celor care activeaza in domeniul IT.

De exemplu, din 13 anunturi de angajare pentru pozitia de manager de proiect, postate pe www.dice.com, 8 dintre acestea cer aplicantilor si detinerea certificarii PMP®.

  1. De ce cauta angajatorii managerii de proiect certificati?

Un prim raspuns ne este oferit de catre Steve DelGrosso care conduce atat IBM’s Project Management Center of Excellence, cat si IBM Global Business Services’ Project Management Competency –  „obtinerea certificarii nu te face in mod obligatoriu mai bun. In schimb, aceasta indica detinerea unui nivel avansat de cunostinte si expertiza, recunoste competenta de a lucra profesionist intr-un mediu bazat pe proiecte”.

Clientii companiei cer manageri de proiect certificati deoarece ei asociaza certificarea cu disciplina, iar aceasta este vazuta ca un ingredient strategic in furnizarea de proiecte de succes.

Astfel,  dintre cei 300000 de angajati ai IBM, 25000 sunt recunoscuti ca fiind managerii de proiect profesionisti, iar mai mult de jumatate dintre acestia – 14000 –  detin certificare PMI PMP®.

  1. Impactul certificarii in managementul de proiect

In realitatea multor companii, 7 proiect din 10 sunt sortite esecului. Aceasta statistica i-a determinat pe foarte multi sa se intrebe ce pot face ca sa asigure succesul proiectului in care sunt implicati. In aceasta ordine de idei, una dintre masurile luate si asumate de organizatii a fost angajarea unui manager de proiect certificat.

Aceasta actiune organizationala a plecat de la presupunerea ca persoanele care si-au dedicat mii de ore din timpul lor pregatirii in vederea obtinerii certificarii, au dobandit cunostinte care ii vor ajuta sa implementeze proiectul in timpul si bugetul alocat.

  1. Beneficiile certificarii pentru managerii de proiect

Pana si managerii de proiect sceptici, in ceea ce priveste certificarea, sunt de acord ca atat  PMP®, cat si Prince 2 ­ au contibuit la unificarea profesiei prin crearea unui limbaj comun si a unor cadre standardizate care sa faciliteze implementarea proiectelor.

Acestia sunt de acord si cu faptul ca, desi certificarea nu te face in mod obligatoriu mai bun decat un manager de proiect necertificat, managerii pot beneficia atat profesional, cat si personal, in urma pregatirii in vederea certificarii. In IBM, asa cum afirma Steve DelGrosso, cei mai buni manageri de proiect sunt certificati.

Un alt avantaj este legat de posibilitatea de a obtine un salariu mai mare. In acord cu studiul salarial realizat de PMI, un manager de proiect care a obtinut certificarea PMP® castiga in medie cu 9.4 procente mai mult decat un manager necertificat.

Printre alte avantaje percepute se numara si prestigiul. Pentru unii profesionisti, certificarea nu este altceva decat „mai multe litere puse dupa nume”, dar care, cateodata, fac diferenta.

PMP is a registered mark of the Project Management Institute, Inc.

 

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *