CBAP® – Certificarea „must have”

Stiti cate persoane certificate de catre International Institute of Business Analysis (IIBA) exista in Romania?

Conform datelor furnizate de IIBA, in Romania exista pana la acest moment 75 de persoane certificate, iar la nivel international sunt 6208.

O privire de ansamblu asupra certificarilor la nivel de Europa:

Tara Numar certificati
Franta 20
Italia 100
Grecia 7
Ungaria 2
Germania 45
Polonia 23
Spania 6
Austria 13
Belgia 13
Portugalia 17
Anglia 136

 

De ce este certificarea de cele mai multe ori un „must have”?

In primul rand, dobandirea unei recunoasteri internationale in materie de business analysis reprezinta un avantaj competitiv, fiind in acelasi timp o garantie a alinierii la standardele internationale si a implementarii cu succes in proiectele reale a celor mai bune practici.

Daca privim in directia proiectelor implementate la nivel international, studiile arata cu un grad ridicat de incredere ca 31,1% din proiecte sunt anulate inainte de a fi finalizate si  52,7% din proiecte costa cu 189% mai mult decat s-a estimat initial. Cei 3 factorii raspunzatori de aceste „evolutii spectaculoase” sunt:

 • lipsa cerintelor clar definite
 • neimplicarea utilizatorului/beneficiarului
 • lipsa suportului din partea managementului executiv

Prin urmare, rolul analistilor de business pe parcursul ciclului de viata al proiectului este mai important decat suntem tentati sa credem.

In linii generale, pentru a recapitula rolul analistului de business, putem spune ca acesta este un agent al schimbarii. El investigheaza si identifica oportunitatile, sustine ideea de imbunatatire a modului in care organizatiile isi desfasoara activitatea, identifica si defineste solutia pentru a maximiza beneficiile si a reduce costurile. Prin prisma implicarii sale in  toate nivelele functionale ale organizatiei, analistul de business actioneaza ca un mediator, facilitand comunicarea intre departamente.

În ceea ce priveşte certificarea, aceasta constituie o serie de avantaje, atat pentru angajati, cat si pentru angajator.

Datorita cerintelor restrictive si a procesului riguros de evaluare, certificarile CCBA si CBAP ofera organizatiilor urmatoarele beneficii:

 • Incurajeaza si recunoaste dezvoltarea angajatilor
 • Creşte gradul de incredere in persoanele certificate
 • Confirma persoanelor certificate nivelul de cunoastere avansat si faptul ca activitatea desfasurata de acestia urmeaza un set de standarde care ii recomanda pentru proiectele importante
 • Firmele isi reduc riscurile asociate angajarii si promovarii persoanelor care au obtinut acest credential.

De asemenea, interesul este si de partea profesionistilor care doresc sa se alinieze practicii internationale, pentru a raspunde cu fidelitate cerintelor sensibile din proiectele de mare anvergura. In acest sens, certificarea recunoaste:

 • Dedicarea persoanelor pentru profesia de analist de business
 • Capabilitatea de a contribui la dezvoltarea profesiei si dorinta de a fi o voce in domeniu
 • Evolutia profesionala prin validarea de catre o institutie internationala
 • Dobandirea abilitatilor necesare pentru a fi un analist de business eficient

In final, va invitam sa reflectati asupra pregatirii dumneavoastra profesionale raportandu-va la  judecata de valoare a lui Nicolae Iorga: „nu spuneti niciodată nu se poate, ci incepeti cu să vedem.”

 

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *