Ce se poate face cu Simulatorul SimTeam?

Raspunsul este: MULTE.

pic3

Scriu din postura de participant activ la competitia care a avut loc ieri, 14.01.2016, intre echipa EXELO – reprezentant Romania – si echipele partenere SimTeam din Slovenia, Ungaria si Estonia: ADDENDA, TBA, ENETHA, COVA si BODA&PARTNERS.

Cum s-au intamplat lucrurile? Simplu. Am acceptat invitatia de la partenerul nostru Peter Szlavik. Ideea de a concura cu alte persoane care cunosc simulatorul si il utilizeaza in programele lor de consultanta ne-a activat spiritul competitiv si ne-a dat prilejul sa concepem impreuna strategia de actiune.

 

Toata competitia s-a desfasurat online. Cu ajutorul echipei ADDENDA am interactionat folosind Webinarul. Am facut cunostinta la inceputul concursului cu echipele competitoare, ne-am salutat si ne-am urat GOOD LUCK. Pe zambetul competitorilor se citea increderea ca vor iesi castigatori. Fiecare echipa dorea sa demonstreze ca stie mai bine decat celelalte regulile jocului si ca va primi cu siguranta aplauzele concurentilor. Dar, pot sa marturisesc cu sinceritate ca regulile sunt doar abecedarul care iti permite sa utilizezi instrumentul. Intreaga echipa EXELO era transformata. Contextul da semnificatie fiecarei trpic2airi, iar ce am simtit noi a fost mai mult decat bucurie, am trait jocul, ne-am bazat pe inteligenta, atentia la detalii si creativitatea colegilor din echipa, am fost o forta care avea acelasi obiectiv: sa joace mai bine decat credeam noi ca se poate. Cine a zis ca in business trebuie doar sa executi? Noi ne-am folosit de acest instrument pentru a ne cunoaste nivelul de intelegere al mecanismelor economice.

Pentru a intelege de ce eram strabatuti de curentul competitivitatii am sa enumar cele mai generale caracteristici ale simulatorului:

Exista o piata pentru proiecte. In cazul nostru, eram 6 echipe care urmaream cu interes aceleasi proiecte. Printr-un model similar licitatiei, aflam la expirarea termenului, care proiecte au fost castigate de noi si care au fost pierdute in favoarea concurentei.

pic1

De asemenea, exista o piata privind resursele umane. Oamenii sunt cea mai importanta resursa deoarece implementarea proiectelor depinde de nivelul lor de experienta in domeniul cerut de proiect, dar si de competentele dobandite de-a lungul timpului.

Prin urmare, se pune problema: cum sa imi mentin profitabilitatea prin atragerea proiectelor profitabile si utilizarea eficienta a personalului pe proiecte in contextul unei piete globale, mai ales ca aceste doua resurse sunt dorite de fiecare echipa. Atragerea lor depinde de cat de bine iti gandesti strategia fata de competitori, de capacitatea de a anticipa modul de actiune al celorlalti.

Mai mult decat atat, este un exercitiu de echipa. Sinergia dintre membrii echipei detine un rol important in atingerea rezultatului final. Oamenii se dezbraca de haina rolului pe care il afiseaza si se manifesta asa cum sunt. Prin urmare, consider ca este o experienta care imbina elemente de strategie organizationala, comunicare, lucru in echipa, sinergie si competitivitate.

La finalul competitiei, ne-am salutat si ne-am zambit prieteneste. Ne-am exprimat reciproc simpatia si ne-am raspuns la intrebari. Distanta fizica nu mai era resimtita la nivel de senzatie. Chiar daca nu toti ne-am regasit pe podiumul castigatorilor, toti ne-am simtit invingatori: am depasit bariera impusa de distanta si de perceptie si ne-am surprins reciproc.

Asteptam cu nerabdare sa repetam experienta si ne dorim sa va provocam in mod similar.

Irina Busoi

EXELO Training&Development

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *