Importanta aplicarii Managementului de Proiect

„Cei care au privilegiul de a sti, au privilegiul de a actiona” Albert Einstein

In cartea sa, The sum of all fears (pag. 448), Tom Clancy face o remarca interesanta referitoare la podurile romane din antichitate. In opinia acestuia, constructiile sunt structuri ineficiente. Pentru noi, poate parea
o afirmatie lipsita de logica, avand in vedere stabilitatea si durabilitatea de care au dat dovada de-a lungul timpului. Rationamentul care sta la baza acestei credinte consta in raportarea la standardele moderne. Potrivit acestora, pentru a construi podurile seculare, s-a folosit mult prea multa piatra si forta de munca. Astfel, de-a lungul anilor, am invatat sa construim poduri mult mai eficient, folosind mai putine materiale si mai putina forta de munca pentru a indeplini acealasi obiectiv.^C946D0E29813812E5719DF8DBFC062C5E5DC6A32A10A12EEAA^pimgpsh_fullsize_distr

Pornind de la ipoteza conform careia proiectele romanilor au rezistat datorita design-ului rigid (constructorii romani nu se abateau de la planul initial), Standish Group a realizat unstudiu privind factorii care determina durabilitatea proiectelor actuale. Datele rezulta din intervievarea unui grup de 365 de persoane, care detin roluri de directori executivi in companii mici, medii si mari din industrii diverse: banci, securitate, vanzari, unitati medicale, distributie, productie, asigurari, servicii, organizatii locale, statale si federale. Este important de retinut ca studiul s-a realizat pornind de la realitatea organizationala din America. Este punctul de plecare, in ceea ce priveste realitatea manageriala din companiile lumii, deoarece America reprezinta referinta primara privind managementul organizational de succes. Cu toate acestea, argumentele sustinute sunt cu atat mai mult valabile pentru tara noastra, al carei mediu de business nu se afla la acelasi nivel de maturitate.

Interpretarea datelor obtinute din chestionarea si intervievarea managerilor executivi arata ca 31,1% din proiecte sunt anulate inainte de a fi finalizate si  52,7% din proiecte costa cu 189% mai mult decat s-a estimat initial. Deducem ca proiectele se confrunta cu doua mari dificultati: incadrarea in timp si in buget. Este important de retinut ca depasirea bugetului si neincadrarea temporala reprezinta doar varful iceberg-ului.

Depasirile in cost si timp, pornesc de la absenta a 3 factori majori de succes:

 • Implicarea utilizatorului/beneficiarului
 • Suportul managementului executiv
 • Cerintele clar definite.

Lipsa acestor 3 factori conduce la o realitate crunta: din cele 100 de proiecte care au intrat in faza de implementare, 94 vor fi reluate.

Este important de vazut in ce masura sunt afectate proiectele in functie de marimea organizatiei care le implementeaza. Rezultatul studiului arata  astfel:

 1. Depasirea de buget pentru fiecare dintre urmatoarele organizatii este de :
 • 178% pentru firme mari
 • 182% pentru firme medii
 • 214% pentru firme mici
 1. Abaterea de grafic de lucru in functie de marimea organizatiilor este de:
 • 230% pentru firme mari
 • 202% pentru firme medii
 • 239% pentru firme mici

Fara indoiala, acest studiu ne ofera un impuls in cautarea de raspunsuri cu privire la performanta in managementul proiectelor. Ne propune sa ne gandim la modul in care abordam solutia potrivita pentru problema reala si cum actionam in vederea cresterii ponderii ratelor de succes.

In ideea de a face fata haosului regasit in cadrul echipelor, este necesara invatarea tehnicilor de management de proiect si insusirea celor mai bune practici în domeniu.

Pregatirea inseamna sa inveti cum sa conduci cu succes toate fazele unui proiect. Sa iti insusesti cadrul de management de proiect, cu initiere, planificare, executie, control si inchidere formala si sa  descoperi cum toate acestea participa la asigurarea succesului proiectului.

Uneori, in management de proiect putem avea ”succes” pe baza de noroc. Dar ”ulciorul nu merge de multe ori la apa”, si mai devreme sau mai tarziu vor aparea si dificultati.

Indiferent ca ai experiementat sau nu probleme in proiecte, cunostintele si abilitatile  te pot ajuta sa eviti dificultatile sau sa minimizezi impactul acestora.

In concluzie, pentru ca acum stiti, puteti trece la pasul 2 mentionat de Albert Einstein in mesajul sau de la inceputul articolului, si anume, la a actiona.

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *