MANAGEMENT DE PROIECT APLICAT

Motto:

“If you think the cost of education is expensive, try ignorance.” – Derek Bok (presedinte Harvard)

 

mng pr pics

Aceasta afirmaţie este valabila in contextul oricarei organizatii si face din educatie un obiectiv primordial. Iar in procesele de schimbare, rolul ei este cu atat mai important.

Asa cum afirma si Dan Mirculescu, acţionar la Final Distribution, „astazi banii sunt scumpi, gestionarea propriului buget a devenit o arta”. În acest sens, managementul de proiect vine sa ajute persoana desemnata cu implementarea sa-si înţeleaga rolul, sa înveţe instrumentele si sa-si creeze un plan de acţiune.

Ce este mai exact managementul de proiect?

Asa cum a înţeles F. Taylor, întemeietorul managementului stiinţific, managementul este „arta de a sti precis ce sa faci, cât mai bine si cât mai ieftin”. Prin urmare putem spune ca managementul raspunde la 3 întrebari: Ce fac?, Cât de bine fac?, Cât ma costa?. În linii mari, managementul de proiect se aliniaza managementului general si vizeaza iniţierea si planificarea proiectului, abilitatea de a gestiona corect resursele si asteptarile tuturor persoanelor implicate, comunicarea eficienta si executarea efectiva a proiectului. Nici un proiect nu este la fel, de aceea este important sa aducem, pe lânga componenta metodica, stiinţifica, si abilitaţile noastre personale, creativitatea si capacitatea de înţelegere a evenimentelor.

Ce face managerul de proiect?

Realitatea a determinat ca managerii de proiect sa se raporteze la rolul lor ca fiind mai mult de mediator al relaţiilor din cadrul proiectelor. Acestia preiau viziunea de la client si îl ghideaza pe acesta în vederea stabilirii unui plan comun cu echipa. Prin urmare, activitatea de manager de proiect implica definirea scopului, a obiectivelor si a activitaţilor proiectului, abordarea impedimentelor si gasirea de soluţii care sa nu afecteze procesul si bugetul, monitorizarea si controlul activitaţilor, controlul riscurilor, calitatea livrarii produsului, coordonarea echipei, responsabilizarea  corecta etc..

Si pentru a încheia într-un mod placut, va prezentam lista celor 5 atribute ale managerilor de proiect care finalizeaza in parametri proiectele:

  1. Sunt placuti si sunt conectaţi.
  2. Sunt placuti si astfel oamenii fac lucruri pentru ei.
  3. Sunt placuti si obţin informaţiile necesare.
  4. Sunt placuti si obţin resursele mai repede.
  5. Sunt placuti si clienţii îi respecta.

Adauga comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *