Next Step in Agile is Lean
Vineri, 12 iunie, 17:30 – 18:30
Dan Roman a absolvit Universitatea Politehnică București și în ultimii 25 de ani trăiește și lucrează în Australia. Este Senior Project Manager și Scrum Master cu o vastă experiență practică pe întreg ciclul de dezvoltare a sistemelor (SDLC), de la Business Case la transferul sistemelor către Operațiuni.
Are peste 20 de ani de experiență de lucru atât cu metodologii clasice de management de proiect (PMBoK, PRINCE2), cât și cu metodologii agile: Scrum, Kanban, SAFe, Programare extremă (XP) și Lean Six Sigma. A condus schimbări organizaționale folosind cadrul ADKAR și avut responsabilitatea unor mari proiecte naționale și internaționale derulate de organizații guvernamentale și private din România, Franța, Bahrain, Iran și Australia.
Are o importantă activitate ca voluntar în PMI® și membru al forumurilor profesionale (LinkedIn): Project Management, Agile, Risk Management și Top Influencers – projectmanagement.com.
Dan Roman – Calificări:
– Master of Science – Risk Management (UNSW)
– Master of Science – Production Management (Romania)
– Project Management Professional (PMP-PMI)
– Agile Certified Professional (ACP-PMI)
– Professional Scrum Master (scrum.org)
– Six Sigma Black Belt (ASQ)
Mai multe informatii: Aici.
Next Step in Agile is Lean
Webinar susținut de Dan Roman
Agile este în general considerat de mulți ca o evoluție de la abordarea tradițională considerată prea formală. Din punct de vedere al eficientei, procesele Agile nu sunt perfecte, pentru ca in mod logic, schimbarea inseamna pierderi. In economia concurentiala pierderile inseamna cost suplimentar cee ace in mod normal duc la profit scazut.
Pe masura ce echipele folosesc modelul Agile pentru a dezvoltare produse, se maturizeaza devin din ce in ce mai constiente de necesitatea perfectionarii proceselor pentru a fi mai eficiente. Retrospectivele din cadrul Scrum sunt un bun exemplu de imbunatatire a procesului.
In ultima perioada au aparut abordari asa numite Lean-Agile, ceea ce in principiu nu prea are sens, Agile și Lean fiind diametral opuse. La baza filozofiei Agile este schimbarea continuă, pe cand Lean urmărește standardizarea.
Lăsând la o parte motivele pur comerciale, ca de exemplu ”noul” Kanban al carui ‘inventator’ a lucrat la Motorola, una din organizațiile cu tradiție în Lean Six Sigma, abordările pe scară largă Agile au din ce in ce mai multe elemente de Lean.
Echipele Agile trebuie sa se adapteze continuu si pe ce masura ce se maturizeaza inteleg importanta imbunatatitirii continue a proceselor. Din păcate multe echipe implementează diverse metodologii Agile într-un mod dogmatic, evitând cât se poate de mult folosirea tehnicilor traditionale.
Scrum, cel mai utilizat cadru Agile nu exclude folosirea tehnicilor tradiționale pentru a produce mai ieftin și mai rapid. Desi inițial a fost conceput inspirandu-se din jocul de rugby unde eseurile pot fi atinse de catre o gramadă (ordonată), la o privire atentă actualul cadru de dezvoltare Scrum urmează o metoda tradițională din Lean Six Sigma numită Kaizen, in care îmbunătățirea proceselor se face în cicluri scurte.
Six Sigma poate fi balanța dintre Lean și Agile, cheia optimizării proceselor pentru a fi atât eficiente cât și agile prin măsurarea impactului modificărilor procesului asupra livrării produsului sau serviciului care este obiectivul proiectului.
De ce să participi:
- Pentru a te conecta la cele mai noi tendințe în managementul proiectelor complexe
- Pentru a cunoaste provocările care însoțesc proiectele și modul în care mixarea de instrumente din diverse metodologii poate fi calea spre succes.
- Pentru a adresa întrebări invitatului nostru special.
Despre Lean:
Metodologia Lean Six Sigma a fost folosită de mai mulți ani ca principală modalitate de îmbunătățire a proceselor.
La nivel de organizatie, practicile din Lean Six Sigma au fost folosite de peste 100 de ani ca principală modalitate de îmbunătățire a proceselor.
Fundamentul acestei metodologii este că “ceea ce nu poate fi măsurat nu poate fi îmbunătățit“.
În principiu, Lean (eliminarea sau minimizarea pierderile prin standardizarea proceselor) se opune în mod fundamental Agile (care acceptă schimbarea în orice etapă a procesului).
Acest webinar prezintă un proces real de îmbunătățire a procesului de livrare a proiectelor prin utilizare metodologiei Lean Six Sigma.