Joi, 9 iulie, 18:00-19:00
STEREOTIP(ă) sau TIP(ă) STEREO?
Invitat
Lucia Elena Popescu
Lucia Elena Popescu
Psiholog, Coach, Psihoterapeut
Lucia Popescu își desfășoară activitatea atât în practică privată de coaching și terapie, cât și în diverse organizații, cu roluri diverse – Consultant HR sau Trainer în programe de schimbare și învățare, precum și ca Psiholog într-un centru medical.
Consideră că o strategie mintală adecvată susține întodeauna efortul personal în direcțiile dorite – profesie, educație, sănătate etc.; de aceea, prin practica ei susține tinerii și adulții atât în a se adapta la lumea exterioară, cât și în a-și înțelege mai bine lumea interioară.
Are experiență de peste 20 de ani în roluri diverse – management (Director Resurse Umane), învățare și dezvoltare (Trainer și Consultant HR în programe pe tematici diverse).
Mai multe informații despre activitatea și rezultatele ei pot fi găsite aici și pe www.luciapopescu.ro.
Moderator:
Raluca Cîmpea
STEREOTIP(ă) sau TIP(ă) STEREO?
Să (ne) recunoaștem Unconscious Biases și să le folosim pentru a încuraja conștient o cultură diversă și „incluzivă”
”Unconscious Bias” se referă la acele preferințe sau asocieri inconștiente pe care fiecare dintre noi le are sau le face, care își au rădăcinile în „cei șapte ani de acasă și din fața blocului și de la grădiniță”. Acestea sunt guvernate de valorile și normele scrise și nescrise ale comunităților în care am crescut.
Sistemul de valori, alături de norme și obiceiuri, impregnează cultura unei societăți sau organizații și guvernează atitudinile și comportamentele membrilor ei. Cu o mare semnificație emoțională, valorile nu sunt simple concepte abstracte – ele se regăsesc în comportamentul oamenilor care pot ajunge chiar la conflicte sau sacrificii în apărarea lor.
O varietate a valorilor poate conduce la o calitate sporită în muncă. Dar e important să ne asigurăm că valoarea este înțeleasă la fel de toată lumea. De exemplu, „munca” poate fi o valoare pentru mulți oameni; acest lucru nu înseamnă, însă, că toți acești oameni se vor purta la fel atunci când muncesc. De aceea este important nu doar să descoperim că avem valori comune cu organizațiile/comunitățile din care facem parte, ci să ne asigurăm că avem o înțelegere comună asupra comportamentelor care susțin valoarea respectivă – cum se traduce munca, de exemplu, când ne referim la programul de muncă: să nu întârzii la birou? să îmi organizez timpul după un program flexibil? să fac pauze mici și dese?
De unde pleacă neînțelegerile? Vom înțelege multe dacă explorăm originile persoanei, ale comunității sale, pentru a deduce când și cum s-au format preferințele care, ulterior, devin asocieri implicite sau Unconscious Biases.
De ce ne interesează atât de mult aceste diferențe și gestionarea lor cu deschidere și toleranță? Deoarece, în ziua de azi, echipele având pregătire și experiență diverse, precum și puncte de vedere diferite, oferă angajatorilor avantaj competititv. În același timp, o cultură organizațională diversă și „incluzivă” oferă membrilor ei siguranță și încredere și dorința de a colabora pe termen lung. Organizațiile doresc, astfel, să creeze culturi care promovează cu adevărat și primesc cu deschidere contribuțiile unice ale fiecărui angajat.
“Injustice anywhere is a threat to justice everywhere. We are caught in an inescapable network of mutuality, tied in a single garment of destiny.” – Martin Luther King Jr.
„O nedreptate oriunde este o amenințare pentru dreptate peste tot. Suntem prinși într-o inevitabilă reciprocitate, îmbrăcați în unicul veșmânt al destinului.”
De ce sa participi:
- Pentru a înțelege mai bine asocierile inconștiente, stereotipurile, prejudecățile și a le orienta conștient spre toleranță
- Pentru a descoperi cum poți contribui la o cultură care este și diversă și deschisă spre „incluziune”, indiferent dacă ești angajat sau angajator
- Pentru a afla cum îți poți descoperi gândurile „negândite” și cum le poți folosi pentru a te dezvolta pe tine și a contribui la comunitățile din care faci parte
- Pentru a adresa întrebări invitatei noastre speciale